Åbningsreception og borgermøde
Borgere og virksomheder i Skårup kan snart blive en del af et grønt energifællesskab, der kan producere, lagre og dele lokal, grøn energi mellem medlemmerne – til gavn for både klima, økonomi og landsbylivet.
Klimaforandringer, stigende energipriser, tvivl om forsyningssikkerhed. Argumenterne for mere vedvarende energi mangler ikke. Det er der flere forskellige løsninger på, og én af dem er nu på vej i Skårup: et energifællesskab, som gennem lokal produktion og deling af energi skal sikre en stabil, grøn energiforsyning til rimelige priser, mens de penge, der måtte komme i overskud, kan komme lokalsamfundet til gavn på anden vis.
Siden efteråret 2022 har en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Skårup Lokalråd, Svendborg Kommune og det kommunale selskab Svendborg VE (Vand og Affald), undersøgt muligheden for at starte et energifællesskab i Skårup. Og det er der stor lokal interesse for, fortæller formand for Skårup Lokalråd Stine Skøtt Thomsen, der har været med i arbejdsgruppen: ”Vi har allerede holdt møde med skoler, foreninger og virksomheder, som har vist stor interesse for at bidrage lokalt til den grønne omstilling. Men det er faktisk tanken, at alle borgere i Skårup skal kunne være med, og vi håber selvfølgelig, at mange vil gribe muligheden”
Til november kulminerer det første års arbejde, når arbejdsgruppen indkalder til informationsmøde og stiftende generalforsamling for Skårups Bæredygtige Energifællesskab, hvor borgere, virksomheder, kommunen og andre kan melde sig ind.
Fakta om energifællesskaber
- Med et lokalt energifællesskab kan energi produceres tættere på, hvor den skal bruges, samtidig med at den bygger på vedvarende energikilder som for eksempel sol. På den måde kan et energifællesskab supplere og aflaste det kollektive elnet.
- Et energifællesskab kan inkludere både fælles og private energiproducerende anlæg. Hvis der f.eks. er tale om solceller, kan det være både nye solceller, som indkøbes og driftes i fællesskab og opsættes på eksempelvis store tagflader, eller det kan være lokale borgere, der allerede ejer solceller, som vil sælge deres overskudsstrøm til energifællesskabet.
- Elprisen afhænger af, hvilke anlæg der indgår i energifællesskabet. Det bliver sandsynligvis hverken markedets billigste eller dyreste pris, men en fornuftig gennemsnitspris.
- Når energifællesskabet med tiden genererer overskud, kan pengene bruges til at investere i nye anlæg, men må også anvendes til lokale sociale og miljømæssige formål.
Invitation til Informationsmøde og Stiftende Generalforsamling for Skårups Bæredygtige Energifællesskab
Er du nysgerrig på at høre mere om Skårups Bæredygtige Energifællesskab, og om det måske kunne være noget for dig og din husstand, forening eller virksomhed? Så er du og alle andre i området 5881 inviteret til Informationsmøde tirsdag den 21. november kl. 19.00 i Skårups Kultur & Idrætscenter. Informationsmødet varer i 1 time, og her vil vi fortælle om visionerne bag og planerne for Skårups nye energifællesskab – det er helt uforpligtende at deltage. Efter informationsmøde holder Skårups Bæredygtige Energifællesskab stiftende generalforsamling fra kl. 20-21. Du er velkommen til kun at deltage i informationsmødet, men alle er også velkomne til generalforsamlingen, hvor der bliver mulighed for at skrive sig op som medlem i energifællesskabet. Materiale til generalforsamlingen vil være tilgængeligt på Skårup Lokalråds hjemmeside www.5881skaarupsogn.dk 14 dage før – det vil sige vedtægter og information om medlemstyper og medlemspriser. Har du nogle spørgsmål, er du velkommen til at ringe til formand for Skårup Lokalråd, Stine Skøtt Thomsen på tlf 25 88 48 58.
kom og vær med
Vi tænker bæredygtigt
Bliv andelshaver i dag og oplev, hvordan du både kan få personlige fordele og samtidig gøre en positiv forskel for miljøet. Som andelshaver får du ikke kun indflydelse på beslutningerne, men du er også med til at støtte bæredygtige initiativer.
